restauratie rovers

Veelgestelde vragen

Waar staat het chassisnummer van een P4 en een P5?

Wij worden veel gebeld door eigenaren die bij een APK- of RDW-station gevraagd worden naar de plaats van het chassisnummer. Bij de P4 staat het nummer op de linker veerschotel, te zien vanuit de motorruimte, langs de motor. Bij de P5 is het lastiger: het nummer staat bovenop de linker bumpersteunhouder, te zien via de wielkast. Het linkerwiel naar buiten draaien of verwijderen om zodoende bovenop de steun te kijken. Meestal zit het nummer onder een laag roest of tectyl.

Welke olie moet ik gebruiken voor mijn klassieke Rover?

De Rover V8 wordt ververst met 10w40 half synthetische of minerale olie. Bij oudere (versleten) motoren wordt ook wel 20W50 toegepast om de oliedruk onder controle te houden. Het inlopen van een gereviseerde Rover V8 kan het beste plaatsvinden met een olie met veel zink (inloopolie) of 10w40 met zinktoevoeging, bij ons uit voorraad leverbaar. Zink is nodig om de nokkenas en klepstoters op de juiste manier in te laten lopen.

Welke brandstof moet ik tanken; ik hoor veel enge verhalen over Ethanol?

Veel eigenaren weten inmiddels dat er Ethanol in benzine wordt gebruikt, soms tot wel 10%. Het probleem wordt veroorzaakt door het relatief hoge percentage zuurstof. De zuurstof breekt de benzine in korte tijd af. Tijdens het afbreken ontstaat er een plakkerig, gomachtig residu dat het brandstofsysteem kan verstoppen. Ook zijn Ethanolhoudende brandstoffen zeer corrosief voor plastic en rubber, denk hierbij aan pakkingen, slangen, membranen en vlotters. Ethanol is net als remvloeistof  hygroscopisch, het trekt water aan. In de stalen brandstoftanks zal dit in de winterstalling tot roestvorming leiden. Wij adviseren daarom de brandstoftanks goed vol te houden en VSP ePower van Millers te gebruiken als “Ethanolkiller”.

Voor wat betreft de keuze van octaangetal: hoger is beter, maar meestal ook duurder. De hoogcompressie V8 motoren moeten 98 tanken in verband de kans op pingelen (detoneren) bij grotere belasting. De 4 en oudere 6 cilindermotoren kunnen goed op octaan 95 rijden, het liefst met toevoeging tegen Ethanol.

Hoe verbeter ik het remmen?

Een relatief goedkope ingreep als het verversen van remvloeistof en het vervangen van de oude remslangen, geeft een enorme verbetering van het remcomfort. Remvloeistof heeft de eigenschap niet samenpersbaar te zijn. Het is echter ook hygroscopisch, dat wil wil zeggen dat de (rem)vloeistof water aantrekt, waardoor het mengsel na verloop van tijd wél samenpersbaar wordt en de remdruk verslechtert. Het monteren van Goodridge teflon remslangen is aan te raden voor het verkrijgen van een hard en hoog rempedaal.

Ik vind het gaspedaal zo onduidelijk reageren?

Het gasstang-mechanisme van een P6B is onderhevig aan slijtage, waardoor rubberen thules zelfs kunnen verdwijnen met speling als gevolg. Direct nadeel hiervan is een slap en indirect gaspedaal en de gaskleppen komen niet helemaal meer open waardoor de kracht van de motor niet optimaal gebruikt kan worden bij inhaalacties. Deze thules hebben wij standaard in voorraad.

Hoe kan ik de wegligging van mijn Rover optimaliseren?

Schokdempers worden enorm ondergewaardeerd met betrekking tot veiligheid, comfort en wegligging. De meeste Rovers hebben nog de oude, originele schokdempers, ze zijn dus meestal al tientallen jaren oud. Schokdempers zijn aan slijtage onderhevig, maar omdat ze heel geleidelijk slijten wordt de achteruitgang niet opgemerkt. Wij leveren zowel afstelbare SPAX als GAZ schokdempers. In de autosport hebben wij ervaring opgedaan met het aanpassen van de spiraalveren van de P6. Door nieuwe, stuggere veren te monteren, verbetert de wegstabiliteit enorm. Het is ook mogelijk deze veren hoger te laten maken, waardoor doorgezakte auto's op gas weer op normale hoogte komen. Voor de P6 zijn ook nog speciale Superflex polyurethaan wielophangingrubbers leverbaar die de P6 veel beter laten rijden.

Ik heb eens gehoord dat "vapourlock" mogelijk is bij Rovers, wat is vapourlock, wat is de oorzaak en wat is de oplossing?

Vapourlock is dampbelvorming in de benzineleiding waardoor de brandstofpomp geen of te weinig benzine naar de carburateur(s) kan verpompen. Het gevolg is dat de motor gaat haperen of zelfs afslaat. Bij klassieke Rovers gebeurt dit incidenteel bij buitentemperaturen van meer dan 25 graden Celcius, en meestal bij de v8 motoren (P5B en P6B). De directe oorzaak is de ligging van de benzineleiding naast de (hete) versnellingsbak en het oliecarter. Een preventieve oplossing is het isoleren de leiding ter hoogte van de versnellingsbak, richting de benzinepomp. Een effectievere oplossing is het monteren van een elektrische benzinepomp in de motorruimte of bij de benzinetank. Bij montage in de motorruimte moet de pomp de brandstof aanzuigen, waardoor toch nog luchtbellen kunnen ontstaan. Bij montage onder de tank wordt de leiding onder druk gezet met benzine, waardoor vapourlock helemaal geen kans meer krijgt. De elektrische pomp is in "serie" te zetten met de originele mechanische pomp, waardoor het mogelijk is de elektrische pomp pas te gebruiken ten tijde van problemen. Auto's die rijden op gas hebben geen last van vapourlock.

Wat is compressieverhouding, welke verhoudingen zijn mogelijk, en waar is de aanduiding ervan te vinden op het motorblok?

Kort gezegd is de compressieverhouding van een motor de verhouding van de ruimte boven de zuiger wanneer deze onderaan in de cilinder is, vergeleken met de ruimte boven de zuiger wanneer deze boven in de cilinder staat (compressieruimte). De Rover V8 motor is leverbaar geweest in o.a. de volgende compressie verhoudingen: 10.5:1, 9.75:1, 9.25:1, 8.25:1 en 8.13:1. De 10.5 motoren werden gemonteerd in de Rover P5B en vroege P6 modellen, 9.75 en 9.25 werden geleverd in latere P6-en en SD1's, 8.25 en 8.13 in MGB's en Range Rovers. Er kan gezegd worden dat met de verhoging van de compressie verhouding het vermogen van de V8 motor stijgt; bijvoorbeeld 10.5:1 (184pk) 9.75:1 (170pk). De compressie-aanduiding is bij 10.5 (P5B motoren) achter de linker cilinderkop te vinden, op het motorblok vlakbij de kickdown kabel. (Wanneer u voor de auto staat, betreft het de rechter cilinderkop). Bij alle andere motoren is de verhouding vlakbij de oliepeilstok op het cilinderblok te vinden, net onder de cilinderkop.

Wat is een Dion elleboog, waar is deze gemonteerd, wat is het gevolg van een overmatig verroeste Dion elleboog, en wat is de oplossing?

Dion ellebogen zijn grote krommingen, die net achter de beide achterwielen gemonteerd zijn en die de Dion "tube" bedienen. Op de Dion elleboog is het wiellagerhuis bevestigd, waarin de aandrijfas draait. De zwakte van deze ellebogen is onderaan te vinden, waar ze  met een lange bout aan de onderste draagarm zijn gemonteerd. Door roest is het mogelijk dat de Dion elleboog afbreekt van de draagarm en dat daardoor het wiel in de wielkast "verdwijnt" en de draagarm op de grond ligt. Dit afbreken is zeer incidenteel gebeurd en een goed APK-keuringsstation zou deze ellebogen bij uw auto gecontroleerd moeten hebben door middel van demontage van de achterwielen. Indien afgekeurd, zou de elleboog vervangen moeten worden door een goed exemplaar. Indien u nog twijfels heeft, kunt u altijd bij ons langs komen om de ellebogen bij ons (gratis) te laten beoordelen.

Wat zijn nou de beste banden die leverbaar zijn voor de P4, P5 en P6 modellen?

Een Rover kan enorm comfortabel rijden, een eerste vereiste is echter de bandenkeus. Wij monteren op de rover P4 en P5 modellen meestal de maat 185 HR 15, van zowel Michelin (XVS-P, met stootrand op de wang) als de goedkopere Vredestein Sprint Classic (zonder stootrand). Het merk Maxxis heeft ook een heel goede band op de markt gebracht met wit zijvlak (33mm) en modern profiel. Deze band werkt heel goed onder de P4 en P5 modellen!

Kunt u iets meer vertellen over het monteren van een gasinstallatie? Moeten bijvoorbeeld de klepzetels van de cilinderkoppen aangepast worden?

Het is een fabeltje dat de cilinderkoppen van een V8 motor preventief aangepast moeten worden. De klepzittingen en kleppen in de cilinderkop zijn dermate goed van kwaliteit dat dit niet hoeft. Wanneer er onverhoopt toch problemen zijn ontstaan, zijn er vraagtekens te zetten bij de conditie van de rest van de motor. Bij Rover 4 en 6 cilinder motoren ligt het verhaal even iets anders. Er zijn veel Rovers met een 4 of 6 cilinder in Nederland die rijden op autogas, zonder dat deze zijn aangepast. Ook deze motoren zijn goed bestand tegen gas, alleen vraagt het onderhoud meer aandacht. Regelmatig kleppen stellen is een vereiste. Bovendien is het aanpassen van een 6 cilinder duur, omdat de 6 cilinder gebruik maakt van zijkleptechniek, waardoor de uitlaat kleppen en zittingen niet in de cilinderkop gemonteerd zijn, maar in het cilinderblok. Een veel gebruikt systeem om de kleppen toch te beschermen is van Flashlube of JLM: met een slangetje en reservoir wordt de vloeistof aan de motor toegediend.

Wanneer u aan een autogas installatie denkt (of erover twijfelt!), houdt u dan rekening met de volgende aspecten:

  • Een gastank is groot en neemt veel (koffer)ruimte in beslag.
  • Een gastank is zwaar en het overmatig doorveren van de achterveren is mogelijk, maar wel goed te verhelpen met behulp van andere veren.
  • Een motor op gas verbruikt meer brandstof dan op benzine, een verbruik van 1:6 is haalbaar.
  • Een verbranding van gas in de verbrandingsruimte van een motor heeft een sterkere bougievonk nodig, een elektronische ontsteking is sterk aan te raden.
  • Er zijn veel gasinbouwstations, met elk een andere kwaliteit, service, nazorg en garantie, hierbij geldt meestal dat goedkoop duurkoop is.